Rólunk

A  REG Kft. (Régi nevén: Hunviron Kft.) 1989-ban bejegyzett társaság, amely 1992 óta végzi a Mátravidéki Erőmű Lőrinci pernyehányójának rekultivációs munkálatait.

A pernyehányó az 1940-es évektől hulladéklerakóként üzemelt, ahová a széntüzelésű erőműben keletkező pernyét és salakot, valamint egyéb ipari hulladékot raktak le az 1980-as évek végéig. Az Erőmű leállítását követően a terület illegális hulladéklerakóvá vált, ahová a környező üzemek (gumigyár, műanyagüzem, stb.) hulladékai kerültek rendezetlenül és ellenőrizetlenül lerakásra. A felhagyott pernyehányó kiporzása miatt a térség legnagyobb légszennyező forrása volt.

Az Erőmű 1992-ben bízta meg a REG Kft-t a pernyehányó szakszerű rekultivációjának lebonyolításával. A REG Kft. 1993 óta üzemeltet a telephelyen átfogó monitoring rendszert. A talajvízmegfigyelő rendszer országosan, sőt nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, melynek üzemeltetése példaértékű. Társaságunk a kidolgozott hulladékkezelési technológiával - mindenkori jogszabályoknak megfelelően - végzi a területen a hulladékkezelési és hulladékhasznosítási tevékenységet, biztosítva ezzel a pernyehányó folyamatos helyreállítását. Jelenleg a legmagasabb szintű- az EU előírásainak is megfelelő- egységes környezethasználati engedéllyel rendelkezik.

A hulladékok átvétele a hatósági engedélyekben előírt, szigorú szabályok szerint történik. Az átvett lebomló szerves-anyagtartalmú minősített hulladékok egy része biodegradációs prizmákba kerül. Az érlelési idő végén, a minőségellenőrzést követően a hulladékok szakhatósági jóváhagyással kerülnek a kiegyenlítő rétegként a rekultiváció során hasznosításra.

Az olajjal szennyezett talajok, kövek környezetkímélő enzimes kezeléssel kerülnek szénhidrogén mentesítésre. A kezelés során a szennyezett talaj az erre a célra kialakított kezelőágyra kerül, ahol az olajjal szennyeződött felületet enzimekkel oldott vízzel permetezzük, melynek hatására az enzimek az olajszármazékokat lebontják. Lényeges megemlíteni a módszer gyorsaságát és hatékonyságát is. Nem fordul elő másodlagos szennyeződés, mint pl. a bakteriális eljárásnál. A dekontamináció gyorsasága a szennyeződés koncentrációjának mértékétől és a kezelendő hulladék porózusságától, vízáteresztő képességétől függ.

Társaságunk ISO 9001:2015 és 14001:2015 szabvány szerinti tanúsítványokkal rendelkezik, melynek nyilvántartási száma: 10219625. A tanúsítvány érvényes: 2022. szeptember 25.

Környezettudatos hulladékhasznosítási tevékenységünkkel folyamatosan állunk partnereink rendelkezésére. Munkatársaink tapasztalata, a felkészült szakember gárda, valamint a jól megválasztott alvállalkozóink biztosítékot nyújtanak arra, hogy a jövőben is megfelelő minőségben álljunk partnereink rendelkezésére.